Jag älskar att budgetera! Gör du?

budget1

Varför ska  jag göra  en budget?

Att lägga upp en budget för min verksamhet ger mig kontroll. Någon gång i kvartalet analyserar jag periodens siffror och jämför bokföringen mot budgeten för att se så att resultatet följer min plan. Budgeten och bokföringen följs åt, så de resultatkonton som används i bokföringen finns även i budgeten. Inför ett nytt räkenskaps år använder jag föregående år som utgångsläge för nya året.

Det är viktigt att följa upp sina siffror

Därefter går jag igenom avtal med kunder, leverantörer och andra kända faktorer som påverkar ekonomin för att sedan lägga in siffrorna i budgeten. Här får jag en snabb överblick och kan se över kostnadskontona. Är det någon kostnad som sticker ut? Finns det någon kostnad jag kan sänka genom att t ex byta leverantör? Är intäkterna jämt fördelade över året, eller behöver jag se över faktureringsrutinen? Är det någon månad som visar mycket mer kostnad än någon annan? Varför?

Utan budget  är det lätt att bli fartblind!

Bland mina kunder finns det ett par som arbetar aktivt med budgetering, och det hjälper de att ha kontroll över sin verksamhet. Vid budgeteringsarbetet har du chansen att i ett tidigt skede se ifall det finns en risk någonstans och då göra något åt det, redan innan det händer. Företag som bara kör på kan ha svårt att se eventuella risker, utan den kan dyka upp som otrevlig överraskning.

Den är aldrig perfekt – men  ändå bra

Nu är budgeten bara en chansning om vad man tror hur det kommer att se ut, vad som helst kan hända på vägen! Men det är en grund till företaget att bygga vidare på och att arbeta utifrån. Många gånger brukar en budget också vara ett verktyg i en större plan över ekonomistyrningen i ett företag.

För ovana budgeterare kan jag rekommendera Björn Lundéns bok Budget. Den är lättläst, pedagogisk och det finns bra exempel för att komma igenom sin första busommar1dget.

Budgeten kan du använda som verktyg på lite olika sätt. Te x kan du använda den för nästkommande år och planera större investeringar.

Vi hjälper dig gärna

Behöver du hjälp bistår vi dig gärna med den här tjänsten!

Ha en riktigt trevlig midsommar och budgetera mera!

// Anna

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/77/199177/sprintredovisning.se/public_html/wp-content/themes/sprint-redovisning/content-single.php on line 35

Om bloggen

Sprint Redovisning är en redovisningsbyrå i Trollhättan.
På bloggen kommer jag skriva om de olika system jag jobbar med och intressanta händelser i Trestad.
Mvh
/Anna

Kategorier

Senaste inläggen